Detox dieet: Welke past het beste bij mij?

Er zijn verschillende manieren om af te vallen. Gezonde voeding in een gebalanceerd dieet is vaak een belangrijk aspect van gewichtsverlies. Voor je aan een dieet begint kan een detox dieet helpen om je lichaam als het ware te “resetten” waardoor een vervolgdieet meer effect tot gevolgen zal hebben.

Snel afvallen door gezonde snacks en een detox dieet

Wat is detoxen?

Een detox dieet is een periodiek dieet dat je volgt voor gemiddeld zeven dagen. In deze week ga je zoveel mogelijk schadelijke stoffen verwijderen uit je lichaam. Detoxen is vaak een combinatie van voeding en beweging. Je voert een detox dieet één tot twee maal per jaar uit.

Verschillende soorten detox

Je kunt kiezen voor verschillende detox diëten. De één is strenger dan de ander, sommige detox behandelingen kunnen je naast elkaar uitvoeren.

Detox met sappen

Bouw je vaste voeding binnen enkele dagen af, vervang dit met sappen op basis van veel groente en een deel fruit. Tegen het einde van de week begin je weer met vaste voeding. Gebruik een blender, smoothie maker of slow juicer met gezonde recepten. Er zijn talloze variaties om lekker je lichaam te reinigen!

Snel afvallen met een detox kuur of detox dieet

Detox via de poriën

Je kunt gif deels uit je lichaam verwijderen door je huid. Dit kan met lichaamsbeweging. Door middel van cardio training kun je de hartslag verhogen tot het punt dat je licht gaat zweten. Maak het niet te intensief als je daarnaast ook een streng detox dieet volgt omdat je in de detox week ook minder bouwstoffen binnenkrijgt. Je kunt ook een kleibad nemen in een Spa waar de gifstoffen door de klei uit je huid worden getrokken. Een aangenaam sauna bezoek is ook een goede manier om snel gif uit je lichaam te verwijderen.

Zo ziet een detox voedingspatroon eruit

Een detox dieet is ook mogelijk met vaste voeding. Je moet zelf bepalen wat jouw lichaam aankan. Een detox met sappen in combinatie met detox op basis van lichaamsbeweging is ideaal maar past niet in ieders leven. Je kunt ook kiezen voor een koolhydraat arm dieet waarbij je voeding met suikers zoveel mogelijk beperkt. Een beetje zilvervliesrijst of vezelrijke boterham of cracker is mogelijk, maar zo min mogelijk in de detox week. Het spreekt voor zich dat bewerkte producten met veel koolhydraten in de vorm van suikers beter vermeden kunnen worden zoals koekjes, snoepgoed en chips.

Zelf in een gematigd detox dieet zijn vetten en oliën mogelijk. Gebruik onbewerkt vet en olie. Noten zijn een goede bron van goede vetten, ook vis en een stukje vlees zijn mogelijk. Daarnaast moeten er veel groenten op het menu staan, die leveren naast voedingsvezels en vitamines ook veel vocht, en dat is heel belangrijk bij detoxen.

Een koolhydraat arm dieet staat vaak gelijk aan een eiwit rijk dieet. Dus je vervangt koolhydraten met eiwitten ofwel proteïnen. Dat zal je uithoudingsvermogen verbeteren en je stofwisseling verhogen. Koolhydraten breken makkelijk af in het bloed en geven snelle energie. Als je dat niet direct verbrandt wordt dit omgezet in vetcellen. Eiwitten breken veel langzamer af en versterken je spieren. Zo raak je buikvet kwijt en kun je buikspieren trainen.

Detoxen is je lichaam zuiveren

Door te koken met gezonde recepten die natuurlijke ingrediënten bevatten, en snoepgoed te vervangen met gezonde snacks kun je jouw lichaam binnen één week zuiveren. Vocht, met name water, speelt een cruciale rol in het detox proces. Een detox dieet is ook een kwestie van NIET eten. Koolhydraat rijke voeding laat je staan, en suikers zitten in vele voedingsmiddelen. Door enkele dagen je eetpatroon af te bouwen naar een detox dieet gaat je lichaam niet in alarmfase. Voorkom een hongergevoel en daarmee voorkom je ook een jojo effect op de langere termijn.

Een detox dieet duurt een week, het effect blijft veel en veel langer. Herhaal het detoxen pakweg één maal per zes maanden en je zult je weer fit en energiek voelen. Tussen de detox periodes door probeer je een koolhydraat arm dieet vol te houden met gezonde voeding en gezonde snacks. Calorieën heb je nodig voor een gezond lichaam, zorg voor gezonde calorieën van natuurlijke bronnen. De detox periode is niet alleen een reset voor je lichaam maar ook een reset voor de geest. Een week detoxen, wat lijkt op vasten maar dan veel gezonder, maakt het eenvoudiger om verslavende suiker te laten staan en van gezonde voeding te genieten.

Kies het detox dieet dat past bij jouw leefstijl en voel jouw energie weer terugkomen!